top of page

Blog

U of je? Wat past bij jouw merk?

Je opent een e-mail van je verzekeraar: "Goed dat je jouw zorgverzekering weer eens onder de loep neemt. We helpen je graag kiezen."

Klinkt persoonlijk, alsof ze naast je zitten om je te helpen.

Nog niet zo lang geleden zou zo’n informele toon ondenkbaar zijn. ‘U’ was de standaard: "Wij helpen u graag bij het maken van een weloverwogen keuze voor uw zorgverzekering."

Formeel, betrouwbaar... maar ook een beetje afstandelijk.

Zo’n twintig jaar geleden was IKEA een van de weinige merken die klanten met ‘je’ aansprak. Dat was toen vernieuwend. Tegenwoordig is het heel normaal. We communiceren steeds informeler, persoonlijker. Zelf ben ik (meestal) ook fan van ‘je’. Het maakt teksten toegankelijk en voelt vriendelijk.

 

Maar is ‘je’ dan altijd beter? Niet per se. Wat werkt, hangt af van je merk. Wat wil je uitstralen? Wat past bij je doelgroep? En misschien nog wel het belangrijkste: wat vinden je klanten prettig?

Waarom kiezen voor ‘je’?

‘Je’ voelt persoonlijk en gelijkwaardig. Het sluit goed aan bij bedrijven die dichtbij hun klanten willen staan. Denk aan merken die toegankelijkheid, vriendelijkheid en verbinding belangrijk vinden. Gebruik je in gesprekken ‘je’? Dan is het logisch om dat door te trekken in je communicatie.


Wanneer dan toch ‘u’?

‘U’ voelt traditioneler en formeler dan 'je'. En dat kan juist een voordeel zijn. Een incassobureau hoeft bijvoorbeeld geen gezellige toon aan te slaan. Duidelijkheid en professionaliteit zijn daar belangrijker.

 

Ook in sectoren als notariaat en financiën geeft ‘u’ vaak meer vertrouwen. Het straalt autoriteit uit en laat zien dat je de zaak serieus neemt. Klanten verwachten daar een formele benadering en waarderen die professionele afstand.


Wat je ook kiest: blijf erbij

 

Of je nu voor ‘je’ of ‘u’ gaat, blijf bij die keuze. Dat maakt je merk herkenbaar en zorgt voor vertrouwen.

Soms gebruiken bedrijven op hun website en sociale media een losse toon:

"Leuk dat je er bent! Hoe kunnen we je helpen?"

Maar in de voorwaarden klinkt het ineens heel anders:

"Voor al uw vragen dient u zich te wenden tot ons serviceportaal. Indien u telefonisch of per e-mail contact opneemt, zullen wij uw vraag niet in behandeling nemen."

Of je wordt op een website aangesproken met ‘je’, terwijl een e-mail van hetzelfde bedrijf begint met:

"Geachte mevrouw Van Leeuwen, u heeft een verzoek ingediend…"

Zo’n wisseling voelt vreemd en doet afbreuk aan je merkbeleving.

Dus als je kiest voor ‘je’, trek dat dan door in al je communicatie. Van webteksten en e-mails tot meldingen en bedankberichten. Bijvoorbeeld:

✅ "Bedankt voor je bericht, we laten snel van ons horen."
🚫 "Hartelijk dank voor uw inzending. Wij nemen spoedig contact met u op."

Twijfel je nog? Stel jezelf deze vragen:​​

  1. Wat wil je uitstralen? Wil je dat je merk persoonlijk en toegankelijk overkomt, of juist professioneel en formeel?

  2. Wie is je doelgroep? Richt je je op jongeren, een breed publiek of meer traditionele of zakelijke klanten?

  3. Hoe spreek je je klanten in het echt aan? Gebruik je in persoonlijke gesprekken meestal 'je' of 'u'? Laat dat doorwerken in je communicatie.

  4. Wat vinden je klanten fijn? Houden ze van een informele benadering of voelen ze zich prettiger bij een formele toon?

  5. Waar communiceer je? Op sociale media, je website en in e-mails? Of vooral in officiële brieven en rapporten?


Zet daarna de voor- en nadelen van 'je' en 'u' op een rij:

  • 'Je' is vriendelijk, persoonlijk en toegankelijk, maar kan soms te jolig of losjes overkomen.

  • 'U' straalt respect en professionaliteit uit, maar kan afstandelijk voelen.

Door deze punten af te wegen, ontdek je wat het beste werkt voor jouw merk. Kom je er niet uit? Ik help je graag de juiste tone of voice te vinden. Eentje die écht bij je merk past. 

15+ jaar ervaring als tekstschrijver, copywriter en marketing- en communicatieadviseur

Over mij

Na mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen in Utrecht ging ik als marketing- en communicatieadviseur in het bedrijfsleven aan de slag. Ruim 15 jaar lang zette ik projecten op, bedacht strategieën en schreef... veel. Heel veel. En toen viel het kwartje: schrijven is gewoon het allerleukste wat er is.

Sinds 2023 werk ik als freelance copywriter en tekstschrijver. Elke dag schrijf ik voor organisaties in allerlei sectoren. Blogs, interviews, vacatureteksten, webteksten, salespagina’s, klantverhalen, social media posts, medewerkersportretten, brochures... noem het en ik schrijf (of redigeer) het met plezier.

En heb je meer nodig dan een tekst? Wil je een contentstrategie die niet in een la verdwijnt? Een tone of voice die écht bij je merk past? Eindelijk serieus werk maken van SEO? Als communicatieadviseur help ik je graag vooruit. Niet alleen met advies, maar ook met een goed verhaal. Want daar draait het om in communicatie.

je-of-u

Meer schrijftips? Lees ook mijn andere blogs. Vol ideeën om je teksten scherper, leuker en effectiever te maken.

bottom of page